11maaliskuu 2020

TAPAHTUMA PERUTTU: Aivot ja ikääntyminen -Vaali aivojasi läpi elämän. Avoin yleisötapahtuma Jyväskylässä

Kansainvälisen aivoviikon kunniaksi Jyväskylän monitieteinen aivotutkimuskeskus järjestää kaiken kansan aivoiltapäivän teemalla ”Aivot ja ikääntyminen- Vaali aivojasi läpi elämän”. Tilaisuuden tarkoituksena on tuoda tutkimusta tutuksi sekä havahduttaa ihmisiä miettimään aivojensa hyvinvointia.

Aivot ja ikääntyminen -Vaali aivojasi läpi elämän
Keskiviikko 11.3.2020, Jyväskylän yliopisto, Agora (Mattilanniemi),
Auditorio 2, Klo 14:00-18:00

Aivopäivän ohjelma:
14:00 Tilaisuuden avaus Aivotutkimuskeskuksen johtaja, yliopistotutkija Tiina Parviainen, JY

14:10 Psyykkinen terveys ja kognitiot yliopistonlehtori Tuija Aro, Psykologian laitos, JY
Tuntuuko, että ahdistuneena asiat eivät jää mieleen ja surullisena ajatus ei luista? Mitä tutkimus kertoo psyykkisten häiriöiden yhteydestä kognitiivisiin toimintoihin?

14:40 Liikunnallinen harjoittelu ja ikääntyvät aivot – miten liikunta pitää aivomme nuorena? Yliopistotutkija Simon Walker, liikuntatieteellinen tiedekunta JY
Miten liikunta vaikuttaa aivorakenteeseen sekä toimintaamme? Voiko liikunta hidastaa aivojen ikääntymistä?

15:10 Parkinsonin tauti ja syväaivostimulaatiohoito (DBS) Kokemuspuhuja Mirja Antikainen Parkinsonin tauti on parantumaton, etenevä neurologinen sairaus, jonka oireita voidaan lääkityksellä lieventää. Taudin edetessä saattaa olla, ettei lääke- tai muista hoidoista saada riittävää hyötyä ja olotila vaihtelee päivän mittaan suuresti. Silloin kysymykseen voi tulla syväaivostimulaatio eli DBS-hoito, jossa aivoja stimuloidaan sähköisesti elektrodien avulla. Parhaimmillaan se parantaa merkittävästi elämänlaatua ja toimintakykyä.

15:40 Kahvitauko Neurologiset vammaisjärjestöt ja aivotutkimusta hyödyntävät yhteisöt esittäytyvät aulassa. Mahdollisuus osallistua Meg-laboratoriokierrokseen aivotutkimuskeskuksella.

16:20 Muisti ja uni Yliopistotutkija Miriam Nokia. Psykologian laitos, JY
Uni on tärkeää aivojen, mielen ja koko kehon hyvinvoinnin kannalta. Miten kokemusten järjestyminen ja tallentuminen pitkäkestoiseen muistiin tapahtuu unen aikana?

16:50 Ravitsemus, sydänterveys ja aivot elämänkaaressa Tutkijatohtori Eero Haapala, Liikuntatieteellinen tiedekunta, JY
Miten ruokavalio vaikuttaa aivoihin ja onko olemassa aivoruokaa? Miksi sydämen ja verenkiertoelimistön hyvinvointi on tärkeää myös aivoille?

17:20 Suoliston hyvinvointi ja aivot: suolen ja suolistomikrobien merkitys aivojen ja mielen terveydelle Projektitutkija Sanna Lensu, Liikuntatieteellinen tiedekunta, JY Sanonta kuuluu: ”sielu asuu suolessa”, mutta onko näin? Tutkimuksen näkökulmia aivojen, suoliston ja suolistomikrobien välisistä yhteyksistä ja elintapojen merkityksestä näiden yhteyksien toimintaan

17:50 Päätössanat

Mukana paikalliset neurologiset vammaisjärjestöt: Keski-Suomen Muistiyhdistys ry, Apetta aivoille -avaimia aivoterveyteen -hanke, Keski-Suomen Parkinson yhdistys ry, Keski-Suomen Aivovamma yhdistys ry, Keski-Suomen Neuroyhdistys ry, Keski-Suomen Epilepsiayhdistys ry ja Keski-Suomen aivohalvaus- ja afasiayhdistys.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Huomioithan, että tilaisuudessa ei ole yleisavustajia.
Tervetuloa!

Lisätietoja:
Mari Tuppurainen
Projektisuunnittelija
Monitieteinen aivotutkimuskeskus/JYU
mari.s.j.tuppurainen@jyu.fi

Sanna-Kaisa Huhtala
Muistiliitto ry / Väli-Suomen aluetoimisto
sanna-kaisa.huhtala@muistiliitto.fi